تحولات منطقه

مدیرعامل سازمان مدیریت پسماند شهرداری مشهد اظهار کرد: زباله گردها مستحق نیستند، بلکه یکی از آسیب‌های شهری هستند. نزدیک به ۸۰درصد زباله گردها در مشهد اتباع غیرمجازهستند. پروسه غیر رسمی پسماند خشک که با زباله‌گردی شروع می‌شود از آسیب جدی کلانشهرهاست.

زباله‌گردها آسیب شهری هستند نه مستحق!
زمان مطالعه: ۶ دقیقه

به گزارش قدس، مدیرعامل سازمان مدیریت پسماند شهرداری مشهد صبح دیروز در جریان بازدید از «مجتمع صنعتی بازیافت مواد و انرژی» و در جمع خبرنگاران با تاکید بر اهمیت توجه به بازیافت و موضوع پسماند در زندگی روزانه شهروندان مشهدی گفت: حوزه بازیافت را باید به چشم وظیفه شهروندی نگاه کنیم، در کشور ما بازیافت به عنوان وظیفه شهروندی دیده نمی‌شود در حالی که در سایر کشورها برای آموزش در حوزه پسماند ۸ ساعت کلاس برگزار می‌شود.

مسعود رضوی ادامه داد: در مشهد سه روش برای جمع آوری پسماند وجود دارد، یکی از آن‌ها تحویل مواد بازیافتی به ماشین‌های حمل بازیافت است. روش دوم ایستگاه‌های پسماند خشک است و در حال حاضردر سطح شهر ۲۸ ایستگاه وجود دارد و شهروندان می‌توانند بازیافت خود را به آن‌ها تحویل دهند. روش سوم نیز استفاده از سامانه‌های آنلاین جمع آوری پسماند است در حال حاضر ۶ شرکت تحت نظارت مدیر اجرایی پسماند در این زمینه فعالیت می‌کنند و شهروندان می‌توانند در ساعت دلخواه خود مواد بازیافتی‌شان را درب منزل تحویل خودروهای جمع‌آوری دهند.

وی با اشاره به معضل زباله گردها در سطح شهر تاکید کرد: باید توجه کنیم که زباله گردها مستحق نیستند، بلکه یکی از آسیب‌های شهری هستند. نزدیک به ۸۰درصد زباله گردها در مشهد اتباع غیرمجازهستند. پروسه غیر رسمی پسماند خشک که با زباله‌گردی شروع می‌شود از آسیب‌های جدی کلانشهرهاست. باید در نظر گرفت که چه مقدار جرم و جنایت توسط زباله گردها انجام می‌شود، چه تعداد اتباع غیرمجاز از این طریق در کشور ما ساکن می‌شوند و چقدر تولید محصولات غیرمجاز زیرزمینی از این طریق تولید می‌شود. نکته این است که زباله‌گردها بابت مواد بازیافتی پول نمی‌گیرند بلکه زباله‌های خشک جمع آوری شده را با موادمخدر مبادله می‌کنند.

این مقام مسئول در توضیح اینکه سالانه چه تعداد سگ ولگرد در مشهد جمع‌آوری می‌شود تشریح کرد: سگ های ولگرد و بلاصاحب از معضلات کلانشهرهاست، در مشهد سالانه حدود ۱۶هزار قلاده سگ از سطح معابر شهر جمع‌آوری می‌شود. این سگ‌ها وارد مرکز پشتیبان بهداشت شهری می‌شوند و تعداد زیادی از آن‌ها دچار بیماری‌های پوستی، انگلی و ... هستند که بعد از انتقال به این مرکز تحت نظر دامپزشک وارد پروسه یوتانایز یا مرگ ترحم آور می‌شوند. جسد این سگ‌ها نیز بعد از انتقال به کاور در لندفیل خاص خود دفن می‌شوند. تعدادی از این سگ‌ها نیز که به دردبخور هستند و می‌توانند توسط عشایر یا کسانی که اداره دامپزشکی معرفی می‌کند نگهداری شوند بعد از معرفی فرد توسط جهاد کشاورزی به صورت رایگان واگذار می‌شوند که در فعالیت‌هایی مثل چوپانی استفاده شوند.

مدیرعامل سازمان مدیریت پسماند مشهد با تاکید بر پرهیز از غذا دادن به سگ‌های ولگرد عنوان کرد: شهروندان توجه کنند که غذا دادن به این سگ‌ها موجب افزایش جمعیت آنها و ورود این حیوانات به فضای شهری می‌شود. در حال حاضر برخی از شهروندان از روی ناآگاهی این کار را انجام می‌دهند، البته عده‌ای هستند که به دلیل داشتن شبکه‌های مجازی در افزایش جمعیت این سگ‌ها موثرند.

رضوی با اشاره به نحوه فعالیت‌ انبارهای ضایعات در مشهد گفت: انبارهای ضایعات در سطح مشهد ۲ بخش هستند یکی انبارهای ضایعات رسمی که تحت نظر نظام صنفی هستند و نمی‌توانند در محدوده سطح شهر باشند و تماما باید خارج از محدوده شهری مستقر شوند. انبارهایی هم در محلات هدف بازآفرینی که اغلب مناطق کم برخوردار هستند شکل گرفته و این ابنارها به صورت کاملا غیرقانونی در منازل شخصی فعالیت می‌کنند. شهرداری برای برخورد با این موضوع تیم‌های بازرسی دارد تا این مکان‌ها را پلمب کنند اما متاسفانه اغلب به نتیجه نمی‌رسند و مجددا فعالیت خود را شروع می‌کنند. آنچه که می‌تواند مانع این اتفاق شود این است شهروندان از ریختن مواد بازیافتی در زباله‌ها جلوگیری کنند تا این چرخه از بین برود.

این مقام مسئول در زمینه مشارکت بالای مردم مشهد در بازیافت پسماند بیان کرد: مردم مشهد همراهی بسیار خوبی دارند و میزان تفکیک زباله در مشهد بیشتر از ۱۲ درصد است در حالی که سبد زباله ما بیشتر از ۱۸درصد مواد بازیافتی ندارد. این رقم در برخی از کلانشهرهای ایران به نصف می‌رسد. ما نظارت همه ارگان‌ها در این زمینه را داریم اما این نظارت باید بیشتر شود. به عنوان مثال سازمان بهداشت یا محیط زیست باید کمک بیشتری به ما برسانند. در حال حاضر ۲۴ تیم نظارتی بر بازیافت غیرمجاز و اصناف نظارت دارند و این حوزه را کنترل می‌کنند.

وی با اشاره به خدمات سازمان پسماند مشهد در امور شهری گفت: ما روزانه ۱۲۰۰ کیلومتر از جدول‌های سطح شهر مشهد را به اندازه فاصله اراک تا قزوین به وسیله ماشین آلات مخصوص شست‌وشو می‌دهیم. روزانه یک کیلومتر کانال زیرزمینی که امکان نظافت آن‌ها به وسیله انسان وجود ندارد را با ماشین‌آلات تخصصی حوزه پسماند شستشو می‌دهیم و در این حوزه یک جهش اساسی داشته‌ایم به طوری که تا مدت‌ها به ماشین آلات پیشرفته برای نظافت فضای شهری نیاز نداریم.

مدیرعامل سازمان پسماند شهرداری مشهد افزود: یک مسئولیت اجتماعی در قبال روستاهای حاشیه جاده میامی داریم به این دلیل که زباله‌های مشهد در آنجا دفن می‌شود، در همین راستا یک سری خدمات به آن‌ها ارائه می‌شود مثل سوله های ورزشی.

این مقام مسئول از طرح تخفیفی سازمان پسماند در قبض عوارض نوسازی خبر داد و گفت: در حال حاضر برنامه‌ای داریم که براساس آن شهروندان بتوانند از ۴۰ درصد تخفیف در عوارض پسماند حوزه نوسازی استفاده کنند. در قبض نوسازی رقمی به عنوان عوارض پسماند در نظر گرفته شده و ما قصد داریم تا ۴۰ درصد تخفیف برای شهروندانی که عضو اپلیکیشن بازیافت آنلاین می‌شوند در نظر بگیریم و حدودا از دوماه دیگر این طرح اجرا خواهد شد.

رضوی با بیان اینکه روزانه در مشهد ۲هزار و ۲۰۰ تن زباله در مشهد تولید می‌شود تشریح کرد: سهم هر شهروند مشهدی از این مقدار ۵۸۰ گرم زباله است. تولید زباله بستگی به سبک زندگی دارد که متاثر از عوامل مختلفی مثل اقتصاد، تغذیه و رفتار فرد است. ما در شهر مشهد از میانگین کشوری زباله کمتری تولید می‌کنیم. در واقع روند تولید زباله تا سال ۹۸ صعودی بود و با شیوع کرونا این روند برعکس شد اما بعد از کرونا این روند دوباره شیب صعودی گرفت و تقریبا با توجه به پستی و بلندی‌های تورم روند تولید زباله هم تغییر کرد اما به طور کلی می‌توان گفت که از سال ۹۷ روند افزایش تولید زباله ما بیشتر شده است.

وی ادامه داد: چاره مشکل انبارهای ضایعات این است که خارج از محدوده شهری مستقر شوند، در حال حاضر هم سایتی برای استفاده در این کاربری در نظر گرفته شده است و تا امروز سه پهنه چند هکتاری برای انبارهای ضایعات تهیه و قطعه بندی شده و آماده واگذاری است. اما تا به امروز به دلیل عدم استقبال انباردارها این فضاها خالی مانده است. در واقع ما مشکلی برای ایجاد انبار به لحاظ قانونی نداریم و هرکسی می‌تواند خارج از محدوده شهری طبق پروتکل‌های محیط زیستی انبار ایجاد کند. اگر انباری داخل شهر است شهرداری باید جلوی آن را بگیرد و در حال حاضر هم از ظرفیت خودش برای این کار استفاده می‌کند.
رضوی، در مورد عدم استقرار مخازن تفکیک پسماند در معابر شهر گفت: استفاده از این مخازن نیازمند توجه به شرایط فرهنگی و اجتماعی و همچنین تأمین امنیت آنهاست. نخستین پایلوت این طرح در محور میدان شهدا تا خیابان کوهسنگی اجرا شده است و پایلوت بعدی نیز در یکی از خیابان‌های راهنمایی یا احمدآباد اجرا خواهد شد. با اینکه این مخازن تفکیک پسماند در برخی نقاط پر رفت و آمد از جمله سینما و محدوده مقابل دانشگاه علوم پزشکی مستقر شده‌اند، اما موضوعاتی مانند سرقت، تخریب و نیاز به استفاده از قفل و تجهیزات حفاظتی، از چالش‌های اجرای این طرح است. نمی‌توان با توجه به شرایط فرهنگی موجود، این تجهیزات را به‌صورت یکباره در سراسر شهر مستقر کرد و لازم است توسعه آن متناسب با شرایط و زیرساخت‌های موجود انجام شود.

مدیر عامل سازمان مدیریت پسماند شهرداری مشهد افزود: حدود ۶ درصد از زباله‌های قابل بازیافت از مبادی رسمی جمع‌آوری نمی‌شود و یا در بین زباله‌های دیگر غیرقابل استفاده می‌شود و یا توسط زباله‌گردها جمع‌آوری می‌شود. قریب به ۸۰ درصد زباله‌گردان، اتباع غیرمجاز هستند که فعالیت آنها علاوه بر ایجاد مشکلات در حوزه مدیریت پسماند، موجب ناامنی در محیط شهری شده است.

برچسب‌ها

مشهد

کربلا

کاظمین

مکه

مدینه

قم

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • مدیر سایت مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظرات پس از تأیید منتشر می‌شود.
captcha